Eetstoornissen? Anorexia nervosa, boulimia en eetbuienstoornis

Onze samenleving is zo bezig met het lichaamsbeeld en dat wordt weerspiegeld in het feit dat, op elk gegeven moment, 70% van de vrouwen en 35% van de mannen op dieet zijn. Erger nog, er wordt gemeld dat van de vrouwen tussen de 15 en 25 jaar, 1-2% aan anorexia lijden en 3-5% aan boulimia. Eetstoornissen hebben het hoogste sterftecijfer van alle mentale ziekten, waarvan 10-20% uiteindelijk sterft aan complicaties. Het is duidelijk dat deze potentieel levensbedreigende aandoeningen een groeiend probleem zijn.

Drie chronische eetstoornissen zijn geïdentificeerd. Anorexia nervosa wordt gekenmerkt door ernstig gewichtsverlies als gevolg van extreem voedseltekort. Symptomen omvatten onder meer:

• weigering om het lichaamsgewicht op of boven het normale gewicht te houden gebaseerd op het lichaamstype

• extreem diëten, meestal in combinatie met overmatige lichaamsbeweging

• zich te zwaar voelen, ondanks dramatisch gewichtsverlies

• geen menstruatie meer

• extreem geconcentreerd op het lichaamsgewicht en lichaamsvorm

Boulimia nervosa resulteert in frequente schommelingen van het gewicht, als gevolg van perioden van oncontroleerbare eetbuien, gevolgd door purgeren. Naast het gefixeerd zijn op het lichaamsbeeld, zijn de symptomen onder meer:

• Herhaalde periodes van eetbuien en purgeren, meestal het zelf opwekken van braken, misbruik van laxeermiddelen, dieetpillen en/of diuretica – methoden welke zowel ineffectief en schadelijk zijn

• Niet kunnen stoppen met eten

Een eetbuistoornis, of dwangmatig eten, wordt vaak veroorzaakt door chronisch diëten. Het gaat om periodes van te veel eten, vaak in he geheim en vaak uitgevoerd als middel om troost te krijgen. Symptomen zijn onder andere:

• periodes van ongecontroleerde, impulsieve en continue eetbuien

• sporadisch vasten of herhaaldelijk diëten

Waarchuwingssignalen

Wanneer iemand een eetstoornis heeft, is het gewicht de belangrijkste focus in het leven. Hun allesverterende obsessie met calorieën, grammen vet, lichaamsbeweging en gewicht staat hen in staat pijnlijke emoties of situaties die de kern van het probleem zijn, te verdringen en geeft hen een onterecht gevoel van controle.

Andere waarschuwingssignalen zijn onder meer:

• een laag zelfbeeld

• sociale terugtrekking

• zegt zich dik te voelen terwijl het online casino gewicht normaal is of laag

• obsessie met eten, gewicht, calorieën tellen en met wat mensen denken

• ontkenning van het probleem

• perfect willen zijn

• intolerantie van anderen

• verminderde concentratie

Oorzaken

Er zijn meer dan 1 oorzaken, een eetstoornis ontstaat vrijwel altijd door een combinatie van factoren. Psychologische factoren zijn onder meer een laag zelfbeeld, gevoelens van tekortschieten of gebrek aan controle, depressie, woede of eenzaamheid. Interpersoonlijke factoren zijn onder meer verontruste familieleden en persoonlijke relaties, moeite met het uiten van emoties en gevoelens, geschiedenis van fysiek of seksueel misbruik. De media die onrealistische beelden en doelen promoot, samen met de neiging om de waarde van een persoon gelijk te stellen met hun fysieke verschijning, is nog een factor.

De mogelijkheid van biochemische of biologische oorzaken wordt onderzocht. Sommige mensen met een eetstoornis hebben een verstoring van de chemicaliën in de hersenen die honger, eetlust en de spijsvertering reguleren, mogelijk als gevolg van de aandoening.

Behandeling

Hoe eerder iemand hulp zoekt, hoe sneller ze zullen profiteren van de behandeling. Echter, mensen met een eetstoornis doen er vaak alles aan om dit geheim te houden en vinden het moeilijk om te erkennen dat ze een probleem hebben. Een diagnose stellen kan moeilijk zijn, omdat de symptomen van eetstoornissen zich vaak voordoen in combinatie met depressie, angst of verslaving.

Een multi-disciplinaire aanpak is de meest effectieve behandelingsroute. Dit houdt in: een grondige medische beoordeling, voedingsbegeleiding, ondersteuning, medisch toezicht, individuele, groeps-en gezinstherapie. Omdat eetstoornissen een diepe negatieve invloed hebben op alle gezinsleden, kan het zijn dat de hele familie therapie nodig heeft.

Wat kan ik doen?

Als je worstelt met een eetstoornis, ben je niet alleen. Veel mannen en vrouwen hebben een eetstoornis en er is geen schaamte bijgevoegd om hulp te vragen. Het probleem is te groot om het zelf op te lossen, en hulp en ondersteuning zijn beschikbaar.

Als je denkt dat je iemand kent met een eetstoornis, neem dan de tijd om over deze conditie te leren. Laat jou zorgen rustig en op een zorgzame manier overkomen. Je kan iemand niet dwingen om hun gedrag te veranderen, maar je kan ze wel laten weten dat je ze ondersteunt. Moedig de persoon om professionele hulp te zoeken. Onderzoek je eigen problemen rond eten en gewicht, en wees ondersteunend!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (2 votes cast)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>