Het koolhydraatarm dieet

koolhydraatarmWat zijn koolhydraatarm diëten?
Ze zijn gebaseerd op de gedachte dat een dieet met heel weinig koolhydraten leidt tot een afname van de aanmaak van insuline, wat zorgt dat vet en proteïne (spieren) opslag gebruikt wordt als de belangrijkste energiebron in het lichaam.

Het doel van het dieet is om het lichaam er toe te zetten om het vet als belangrijkste energiebron te zien, wanneer dit het geval is produceert het lichaam ‘ketolichamen’ om brandstof te voorzien voor delen van het lichaam die vet niet als energiebron kunnen gebruiken – het brein en rode bloedcellen in het bijzonder. Wanneer dit gebeurt komt een persoon in een zogenaamde ketose – gekenmerkt door een vieze adem (een aceton lucht die lijkt op nagellak) en bijwerkingen zoals misselijkheid en vermoeidheid.

Wat komt er bij kijken?
Het komt er eigenlijk op neer dat je zo goed als alle koolhydraten uit je dieet verwijdert en meer proteïne en vet inneemt. Je moet dus dingen als pasta, brood, rijst en alcohol weglaten. Alhoewel je met sommige koolhydraatarm diëten onbeperkte hoeveelheden vlees, kaas en boter mag innemen.

Koolhydraten, en dan vooral “slechte koolhydraten” zoals aardappelen, rijst, pasta en brood, zorgen voor verhoogd bloedsuiker. Hooge bloedsuiker zorgt voor een verhoogd insuline niveau, en dat zorgt weer voor toename van het gewicht omdat je meer honger krijgt.

Werkt een koolhydraatarm dieet?
Op de korte termijn vallen mensen veel af die zo een dieet volgen, en ook nog eens snel. Alleen is het wel zo dat veel van dit gewichtsverlies komt van de afname van vocht en spierweefsel, en niet het vet wat er juist af moet om het gewicht blijvend weg te laten. Als je permanent gewicht wilt verliezen, is het bijna sabotage om je kostbare spierweefsel te laten verpieteren. Spierweefsel helpt juist bij het verbranden van calorieën, zelfs als je rust. Minder spierweefsel betekent dat je minder calorieën nodig hebt op een dag, waardoor het moeilijk wordt om je gewicht onder controle te houden als je eenmaal gestopt bent met het dieet.

Dus waarom zou je het doen?
Mensen voelen zich aangetrokken tot een koolhydraatarm dieet omdat je snel gewicht verliest, en mensen zien nou eenmaal graag snelle resultaten. Veel Hollywood sterren doen aan zo een dieet om zich voor een rol voor te bereiden – en niet om permanent gewicht te verliezen of voor hun gezondheid.

Is het gezond?
In een woord, nee! Essentiële vitaminen en voedingsstoffen komen voor in een gebalanceerd dieet, en een dieet met weinig koolhydraten is dat zeker niet. Je krijgt vooral veel belangrijke voedingsstoffen uit fruit, groenten en granen – dingen waar je bij een koolhydraatarm dieet maar weinig van mag eten, en zeker niet genoeg voor de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Het belangrijkste punt is dat deze diëten weinig voedingsstoffen bevatten die juist gezond voor je zijn, en de hoge hoeveelheid proteïne is ook nog eens erg slecht voor je nieren.

Koolhydraatarm diëten zorgen vaak ook voor een jojo effect, waardoor je steeds weer afvalt en dan weer aankomt, en het is gebleken dat dit erg slecht is voor je gezondheid.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>