Wat is het ziekenhuisdieet en is het gezond?

vrouw met ziekenhuisdieetHet ziekenhuisdieet is laatset tijd erg populair geworden als gevolg van een aantal beweringen dat het dieet is ontstaan als middel om patiënten, in afwachting van een operatie, tot 4,5kg in gewicht te laten verliezen over een periode van drie dagen.

Ondanks de onzekerheid over de oorsprong van dit dieet, is er weinig twijfel over het feit dat dit eenvoudige dieet verspreid over een groot gebied bekend is geworden, en dat veel mensen er gebruik van hebben gemaakt, vaak nadat ze dit dieet onder andere namen zijn tegengekomen.

Een belangrijk element van het ziekenhuisdieet is dat het gaat om een lage inname van calorieën, vaak ongeveer 1000 per dag, met specifieke ingrediënten die eiwitten, koolhydraten, vetten (weinig) en andere voedingsstoffen die we nodig hebben om te overleven, bevatten. Voor een volledige beschrijving van de inhoud van dit dieet en schema, klik hier.

In het kort, het programma van dit dieet beschrijft de voeding die toegenomen dient te worden voor het ontbijt, lunch en avondeten gedurende een periode van drie dagen.

Er zijn veel meldingen van gewichtsafname van mensen die dit dieet gevolgd hebben. De hoeveelheid gewicht dat verloren zou zijn gedurende deze periode varieert, zoals te verwachten met zoveel verschillende stofwisselingen en voedingseisen waar het om gaat. Echter, een minimum van 1kg verlies aan gewicht lijkt zeer haalbaar.

Een groot deel van het gewichtsverlies van een dieet van zo’n korte duur komt waarschijnlijk door vochtverlies. Met een calorie-inname van rond de 1000 is dit ver onder het normale vereiste voor de meeste volwassenen, zodoende zou de hoeveelheid verbruikte energie ook bijdragen voor een deel van het verlies.

Alhoewel het geen ‘honger-dieet’ is, veroorzaakt het ziekenhuisdieet waarschijnlijk problemen wanneer het langer dan de aanbevolen dagen wordt voortgezet. Zo is het normaal dat ons lichaam zich aanpast wanneer er een tekort aan voedsel wordt waargenomen. Dit is een overlevingsmechanisme die ons beschermt wanneer er weinig voedsel beschikbaar is, zoals in tijden van hongersnood. Het lichaam vertraagt dan de stofwisseling en spaart het vet op om ons in staat te stellen langer te overleven zonder voedsel. Hierdoor wordt het in feite moeilijker om gewicht te verliezen, hebben we minder energie en zijn we sneller moe. Geen toestand die op de lange termijn bevredigend is!

Hoewel het gewichtsverlies op korte termijn een voordeel is, is het hongergevoel dat wordt ervaren aan het eind van het dieet zet aan tot het innemen van extra voedsel wanneer het dieet is voltooid. Een beter alternatief is een dieet wat geen behoefte aan voedsel veroorzaakt, waar het lichaam niet traag van gaat werken en rekening houdt met voedingseisen, zodat veranderingen van eetgewoontes je in staat laten blijvend vet te verbranden gedurende een langere periode.

In plaats van een eenvoudig, laag calorisch dieet te volgen, geeft gewicht verliezen over een langere periode de ruimte om andere tactieken toe te passen gedurende het dieet, zoals ‘calorie shifting’, de nadruk leggen op het verlies van vet en passende voeding. Op de lange termijn levert dit waarschijnlijk meer voordelen op voor de gezondheid, en blijvend gewichtsverlies.

Het ziekenhuisdieet is een zogenaamd crash dieet. Om blijvend gewicht te verliezen zijn er echter betere alternatieven, zoals het Mentale Dieetplan.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.7/5 (15 votes cast)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>